Server upgrade op komst
Al enkele jaren host ik flink wat websites op verschillende, managed servers in Amsterdam. Met managed wordt bedoeld dat een derde partij als het ware zorg draagt voor onderhoud, updates en monitoring ervan. Dat houdt in dat ik zelf de controle over alles behou, met de configuratie naar wens die het beste past bij het aantal websites per server. De laatste tijd schiet het aantal bezoekers en dataverkeer explosief hoog. Dat is nu nog geen issue, maar we merken langzamerhand dat het echt drukker lijkt te gaan worden.
Vaak zie ik dat de CPU load boven de 2% ontstijgt, en zeker op drukke momenten, wat voor mij reden is om hetgeen te gaan upgraden naar wat groters, flink wat groters. AMD Epyc timmert namelijk de laatste tijd flink aan de weg met hun nieuwe zakelijke / enterprise processoren. Ook het platform dat zoal PCI-Express 4.0 biedt geeft een enorme snelheidsverschil ten opzichte van een nu Xeon gebaseerde server. Dit stelt dat je NVME storage kunt gaan inzetten wat zorgt dat je tot wel 300.000 iops tegelijk kunt doen.
Random disk access is bij een server erg belangrijk, veel moet van en naar database worden geschreven maar ook veel moet opgeslagen kunnen worden in cache. Hoe meer hoe sneller en hoe betrouwbaarder ook. Als dan toch een disk uitvalt dan is er een mirror beschikbaar die de uitgevallen storage zonder enige storing oppakt. Ditmaal wil ik voor wat groters gaan, een (experimentele) machine dat 32 CPU threads heeft en flink brok geheugen voor de nodige caching en performance. Een kersverse Centos installatie met de nodige tweaks.
Wat gebeurd er bij een CPU load hoger dan 2% eigenlijk? Wanneer een server een constant hogere CPU load heeft dan wordt alles merkbaarder trager. Het werkt wel, maar de prestaties die je voorheen had met een load onder de 2% zijn er gewoon niet meer. Ook als het geheugen vol dreigt te raken dan heeft het de neiging om op disk verder te gaan. Met een goede storage is dat niet echt een issue, maar bevorderlijk is het niet. De meeste klanten kiezen voor de hosting die ik biedt omdat het snel en betrouwbaar is.
Dat moet natuurlijk ook zo blijven. Ook ben ik van mening dat het aanvallen op wordpress beter bestendig moet kunnen zijn. Vooral de typische 404 hits die een wordpress krijgt brengt akelig veel CPU tijd met zich mee. 404's komen niet met een "harde pagina" maar gaan eerst met een query in de database, en wordt vervolgens terug naar PHP gecommuniceerd dat een pagina niet bestaat. Doe dat 50x op een website in een 10 seconden tijd, en je hebt het recept voor een hoge server load. Helaas gebeurd dit wel.
Reeds heb ik het optimaliseren van wordpress websites, dus ook de time to first byte (TTFB) redelijk goed onder controle. Het gaat me steeds beter af om flinke websites zoals een wordpress shop, wordpress blog met duizenden pagina's en dergelijk sneller te maken met minder resources. Het voordeel is dat de website prima een aanval kan hebben, pagina's vlot openen maar ook de backend, dus Wp-admin in dit geval sneller laadt. Helaas bedekt wordpress wel 40% van het internet en echt ontkomen doe je er niet aan.
Belangrijk is dat je meegaat met deze trend, en ook vanuit technisch aspect een website zo best mogelijk in elkaar weet te zetten. De kunst is juist om niet bij een volgende wordpress update, al je werk verloren te zien gaan. In-hacks in de wordpress source code is echt geen optie. Er zijn goede plugins die het eenvoudig maken, maar het hardcore tweaks toepassen, ongebruikte CSS, API calls, PHP query meldingen en dergelijk eruit weven is een kunst apart. Het resultaat? Flink wat tevreden klanten voor een optimalisatie.
Het werken gaat immers een stuk productiever als je website lekker vlot meewerkt. De meeste websites die ik bij concurrenten zien houden op qua optimalisatie tot waar plugins hun brengen. En dat passeert vaak de Core Web Vitals nog niet eens. Een goede server is natuurlijk noodzaak, en gezien m'n eigen idee'en en plannen heb ik deze voor straks ook echt nodig. Ik ben bezig met een groot project wat ik later kenbaar zal gaan maken. Het kost wat, maar dan heb je ook wat. Wanneer het nieuwe spul actief draait bericht ik wel ^
Dit artikel is gepubliceerd op 21-07-2020.
Meer Artikels
Thijs Romer Doet Niet Meer Mee.
Wie de laatste tijd het nieuws op nageslagen heeft kan er niet omheen dat ook in de Bekende Nederlander wereldje het hier en daar wrijft. Acteurs zoals thijs romer die ooit een relatie met Katja schu ...
Kinky Ook Schandalig Duur?
De laatste jaren zijn de prijzen voor erotisch adverteren bij enkele bekende aanbieders, gigantisch gestegen. Men leerde in achterkamergesprekken dat een gemiddelde DVP oftewel dame van plezier we ...
Het befaamde boek vol fictie en fantasie.
Terwijl de podcast van Pointer intussen op deel 3 berust valt me op dat er vee ...